2009. augusztus 16., vasárnap

Diós, Mákos Bejgli




Diós-Mákos bejgli 2-2 rúd
Hozzávalók
56 dkg finom liszt
21 dkg vaj
2 dkg élesztő
3 dkg cukor
csipetnyi só
2 tojássárgája
Diótöltelék:
30 dkg darált dió
25 dkg porcukor
másfél reszelt alma
5 dkg mazsola
5 dkg sárgabarack lekvár
Máktöltelék
30 dkg darált mák
25 dkg porcukor
7 dkg mazsola
1 vaniliás cukor
1 csipet só,
3 szem összetört szegfüszeg
1 citrom reszelt héja
2,5 dl tej.

Elkészités
A lisztet a vajjal elmorzsolom. Az élesztőt pici cukorral, langyos tejben felfuttatom, s hozzákeverem az elmorzsolt tésztához a többi összetevőkkel együtt.
Jó simára kidolgozom és 4 cipóra osztom. 4 részre osztom, konyharuhával letakarom és duplájára kelesztem.
Közben elkészitem a töltelékeket.
A diótöltelékhez: fél dl vizben felforralom a cukrot és hozzáadom a darált dióhoz, beleteszem a további összetevőket.
Mák töltelékhez: a tejbe belekeverem a mákot és a többi összetevőket. Éppencsak hogy egyet forralok rajta és máris kész, hagyom kihülni.
A tésztagombócokat egyenként kinyujtom, megtöltöm a diós-mákos töltelékkel, jó szorosan feltekerem. Tojásfehérjével megkenem, s egy villával beszurkálom, hogy a gőz eltávozzon belőle.
Még fél órát pihentetem. Előmelegitett forró sütőben, szép pirosra sütöm.
Javaslat: nagyon jól fagyasztható, hónapokig eltartható

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése