2009. október 25., vasárnap

Kalács, vagy kuglóf ?


Ma mindenféleképpen kalácsot szerettem volna sütni, de annyit beszéltünk az utóbbi napokban a kuglófról, hogy a tudatalattimban biztos nagyon mélyen megmaradt, s amikor a kalácsot összeállitottam, nem a hosszu formát, hanem a kuglóf-sütőt vettem elő.
S igy nem lett nekem se kalácsom, se kuglófom, valahogy a kettő keresztezése, de igy sem rossz, sőőőőőt ! :-)
Hozzávalók
60 dkg BL 80-as liszt 
450 gr joghurt
2 egész tojás  (ezt véletlenül kifelejtettem, de semmit sem változtatott a lényegen)
5 dkg margarin
1/2 kk. só
1 kk. cukor
2 kicsi ek. folyékony édesítőszer (én Cologran-t használok),
késhegynyi aszkorbinsav
1/4 friss élesztő
1 citrom reszelt héja
2 tkanál vaniliaaroma
Elkészitése:
A joghurtot, a margarint, a cukrot, a sót, az édesitőszert, a citromhéjat és a vaniliaaromát a dagasztógép edényébe raktam, és erre kanalaztam rá a lisztet és morzsoltam a tetejére az élesztőt.
20 perc dagasztás, 20 perc pihentetés, és ismét 20 perc dagasztás következett.
A második dagasztás befejezése előtt 5 perccel a tésztát kettéválasztottam és az egyik felét visszarakva a dagasztógép edényébe, hozzáraktam 3 evőkanál kakaót, amihez előtte 2 evőkanál vizet kevertem, hogy sürü pép legyen és ne a gép szórja szét a kakaóport.
Dagasztás után először a fehér tésztát jó nagyra kinyujtottam (nyújtódeszkányi méretre)
utána a barna kakaós tésztát ugyanakkora méretre.
Egymásra helyeztem őket és feltekertem, mint egy bejglit. Amikor összetekertem őket, kettéhajtottam (mint egy vékony kolbászt) és jól meghuzogattam, megnyujtottam a tésztát.
Ezután a közepénél összfogtam és összetekertem a két szárat, s a két végét összefogva helyeztem a kuglóf-formába.
Hagytam duplájára kelni (kb 35-40 perc)
A sütőt 180 fokra felmelegitettem és 45 percig sütöttem.

Igy nézett ki 10 perc sülés után, s akkor már rájöttem, hogy ebből nekem nem lesz kuglófom. :-)

Júúúj itt pedig még az eső sem esik, hogy esősipka kelljen :-)

Döntöttem: nem kuglóf, nem kalács, de akkor mi?
Gyorsan elővettem 5 dkg bevonó csokoládét, amit vizgőz fölött feloldottam. Hozzáadtam 2 evőkanál olajat. Jól összekevertem, és ecsettel felvittem a tésztára.

s íme: ilyen lett az én kakaós-csikos kalácskuglófom.
Nagyon jó állagu, laza tészta lett belőle és még a tojás hiányát sem éreztük.
A recept-ötletet, ill. egy részét M.Margit oldalán találtam, s egészitettem ki saját izlésünknek megfelelően.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon kívánatos így a csokimázzal...

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Edó, s ma már nagyon is tudjuk, hogy milyen fincsi :-) ugyanis egy morzsa sincs belőle.

    VálaszTörlés
  3. Azt meghiszem;) a mi meteresunkbol sincs meg egy pinciri sem :)))) mondtam is a ferjemnek,nalunk egy 1 meter hoszu suti egy napig tart?!?

    VálaszTörlés
  4. Akkor már nem is fogom látni a méteresed ? :-) na azért is megnézem és lehet, hogy bevetem.

    VálaszTörlés