2009. december 16., szerda

Egyszerü krumpli leves bacon-al

Már megint csak fél órám volt az ebéd készítésére. Ennek ellenére egy isteni finom, ízletes jó kis krumpli leves jött össze. Csak  a krumpli pucolása vette el azt a pár perc időt, amit ráfordítottam, a többi a fagyasztóból jött ki.
Ugyanis ősszel figyelek nagyon a piacon, amikor nagyon jó hagymát, zöldséget, paprikát, paradicsomot  sikerül bevásárolnom, akkor egy napot rááldozok a megtisztításukra, és egy kisebb (hagyma miatt) dupla zacskóba, levesnyi adagokban lefagyasztom.
Ugyanígy szoktam elkészíteni a húsleveshez szükséges összes zöldségfélét, amikor is egy zacsiba minden -egész nyáron megkapható- földi jót belepakolok, s kiadagolás után irány a fagyasztó.
No de kanyarodjunk csak vissza ehhez a kis krumpli leveshez,
Hozzávalók
1,3 dl víz
3 közepes krumpli kockára vágva
fél fej (vagy egy evőkanálnyi) apró kockára vágott vöröshagyma
1-1 szál sárga- és fehérrépa karikára szelve
1 kk köménymag
1 gerezd fokhagyma (ha kicsi, akkor kettő)
10 dkg bacon (kockára vágott
só ízlés szerint (vigyázni, mert a bacon is sózott)
1 kk piros fűszerpaprika
1 evőkanálnyi (só és tartósítószermentes) ételízesítő
(Lehet még beletenni, zellerlevelet, parányi karalábét, borsot, paprikát, paradicsomot, de ezeket én most mind kihagytam)
Elkészítése:
Egy lábasba kicsi lángon a bacon szalonnákat átmelegítettem, de vigyáztam rá, hogy ne piruljanak, mert akkor a főzés is tovább tart, s már az íze is más lesz.
Amikor a bacon szalonnás része kicsit kivilágosodott a lábast félrehúztam
rátettem a nagyon apróra vágott vöröshagymát, köménymagot, pici sót (óvatosan)
a piros fűszerpaprikát, a kockára vágott krumplit. Jól elkevertem, s visszatettem a főzőlapra, de már elkészítettem a vizet is, mert egy pillanat és azonnal visszamelegszik.
Amikor a lábasban lévő hozzávalók elkezdtek sercegni felöntöttem vízzel, beleszórtam az ételízesítőt,  s kb 20 perc alatt (amíg a krumpli megpuhul) készre főztem.
Díszíteni lehet egy zellerlevéllel, vagy zöldség zöldjével, de ekkor figyelni kell a só adagolására.
Na de ennyivel azért nem úsztam meg, mert amíg a leves főtt, az elfuserált, becsomagolt, de a földön landoló 30 db tojásból hasznosítani kellett mindazt, ami nem a kukában végezte.
Következik a tojásfelhasználás is  :-)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése