2010. március 28., vasárnap

Pulykamell gombával töltve

Vasárnapi menüm egyik része, ez most pl az ebédem volt, de nemcsak az enyém, hanem a család többi tagjai is ezt fogyasztották. (természetesen rajtam kivül a többiek sültkrumpli és rizsköretet is kaptak) Először mindenki azt mondta, hogy mégcsak a hétköznapokat elképzeli diétával, de azért a vasárnap, az mégiscsak vasárnap, valami komolyabbat kellene a tányérra raknom. El is nevezték az én vasárnapjaimat már jó előre szomorúnak !! (??)
Szomorú vasárnap ? ! -- áááá --- ezt "csak" Seress Rezső és Jávor László írta még 1935-ben, majd 1941-ben Billie Holliday nyomán még világhirű is lett e dal, Gloomy Sunday cimmel. (csak halkan jegyzem meg, de ezt mindenki tudja is, hogy Amerikában és Magyarországon is betiltották ezt a dalt) Elénekelni nem szeretném, inkább beszámolnék arról, hogy azért mert az ember lánya eldönti, hogy egy kicsit megváltoztatja az ÉLETÉT - ÉTELÉT - attól még nem kell öngyilkossági hullámot keverni magunk körül, vagy netán depresszióba esni attól, hogy nem eszünk egy ideig zsírban tocsogó, csokimázban hempergetett kalóriabombákat, s ráadásul még egy kicsit egészségesebb életet is fogunk élni, attól még a mi, vagy legalábbis az én vasárnapom nem szomorú, sőt!! -- állíthatom, hogy egy ilyen vasárnapi menüt bármikor meg tudnék enni, de azért megpróbálom változatossá is tenni.
Na de én itt most nem fogok énekelni, és depresszióba sem szeretnék senkit kergetni, csupán egy kicsi betekintést nyújtani egy önkéntes elhatározásba, hogy így is lehet...........
S közben, hogy még a hangulatom is mégjobb legyen, néha kitekintek az ablakon, vagy ha már jócskán a nap is süt, mint a mai vasárnapon, s meglátom a tavasz első virágait, akkor máris boldog lesz ez a vasárnap, s már nem is akarok annyit enni :)

Ezért inkább nézzük a receptet. Előljáróban azért leírnám, hogy az sem mindegy, hogy az ételeinket hogyan és miben készítjük el. Én jelen esetben a Tupperware termékeit kértem segítségül, s bizton állíthatom, hogy tuti zsírmentes és mégis nagyon-nagyon finom.
Hozzávalók:
4 szelet pulykamell (kiklopfoltam, megsóztam és fehérborssal meghintettem, majd félretettem, amig a töltelék elkészült.
TÖLTELÉK-hez
2 nagyobb csiperke gomba fejet megtisztitottam, kockára vágtam,
1 nagyobb fej lilahagymát szintén kockára vágtam
1 evőkanál olivaolajon a hagymát megdinszteltem, hozzáadtam a gombát és tovább pároltam.
2 kisebb szelet tk-s rozskenyeret pici tejben beáztattam, kifacsartam és hozzáadtam a már párolódó hagymához és gombához.
Csak addig kevergettem a serpenyőben, amig összeállt a töltelék.
Utólag picit sóztam, apróra vágott nagycsokor petrezselyemzöldet és még parányi fehérborsot, szerecsendiót tettem bele.

A kiklopfolt pulykamell szeleteket kiterítettem, a tölteléket négyrészre osztottam, s egy-egy részt a pulykamell-szeletre raktam, majd feltekertem.
A tupperware kis sütőedényembe sorba egymás mellé raktam, tetejére só és tartósítószermentes baromfi füszerkeveréket szórtam, s a pulykamell szeletekről leesett 3 kis csikot még ráraktam.
Előmelegített sütőben 170 fokon 35 perc alatt készre sütöttem.
Nagyon szépen lehet 1 cm-es vastagságra szeletelni, igy nagyon kiadós is. Egy pulykamell tekercsből 12 szeletet tudtam vágni, amiből az én ebédem 3 szelet volt, s mellé saját részemre 1 db paradicsomot tálaltam.
Nagyon fontosnak tartom a napi sok-sok folyadékbevitelt. Én ezt úgy oldom meg, hogy már az étkezésn előtt is elfogyasztok 3 dl folyadékot. Ez lehet ásványviz, vagy édesitőszerrel készített üditő, vagy 2 dl frissen facsart vegyes gyümölcslé.
Hát így lett az én vasárnapom gyönyörü. A megmaradt pulykatekercseket hidegen szeletelve akár reggelire, akár vacsorára is ajánlom.

Reggelim:
5 dkg barna kenyér, 5 dkg házi készitésü krémsajt, 1 savanyú uborka és édesítőszerrel ízesített tea,

Vacsorám:
1 adag gyümölcsjoghurt.

Köztes étkezés (tizórai és ötórai) 1 pohár frissen facsart gyümölcslé




6 megjegyzés:

  1. Én bejelentkeznék hozzád vasárnapra(is), és nem panaszkodnék! Ez nagyon fincsi lehetett!

    VálaszTörlés
  2. Viki egyre inkább meg vagyok győződve róla, hogy jól döntöttem UltraPro ügyben. Egyáltalán nem tettél rá semmiféle zsiradékot amikor sütötted?
    Más, amikor a kenyeret sütöd vizet sem permetezel az UltraPro tetejébe? Csak úgy a'la natur beleteszed a kenyértésztát, keleszted és sütöd?

    VálaszTörlés
  3. Mennyi egy ilyen edény?

    Jah, és ez a pulyka nayon jó lett!:)

    VálaszTörlés
  4. Kiskukta! Ari vagy:) gyere, mert ez olyan sok lett, hogy legalább még három napig ehetjük

    Yldyco! Most tényleg nem viccelek, de ha elmegyek mellette, mindig dobok neki egy puszit. s'lenature :))) igy ahogy mondod. Sőt én már azt sem bántam meg, hogy kettőt vettem, merthogy akár kettőt is betehetek egyszerre a sütőbe.
    Tudod, hogy kenyeret azóta csak abban sütök, de a hust tegnap próbáltam ki először. Egy csöppnyi (kb fél deci??) vizet tettem alá, de szerintem még ez sem kell. ANNYIRA IMÁDOM, HOGY ELMONDANI SEM TUDOM. S még egy dolog, amelyikben a kenyeret sütöm, az még kimosva sem volt. Egyszerüen egy papirtörlővel a benne maradt pár morzsa lisztet kitörlöm. IMÁÁÁÁÁÁDOM ! Abszolut nem permetezem be a kenyértésztát, s ami még nekem is furcsa, hogy már sülés közben kicserepesedik, utána sem kell spriccelni. A kenyértészta alá még mindig beszórok szürővel egy parányi lisztet, de hogy minek azt nem tudom, mert szerintem még ezt sem kellene.
    Na elég ennyi ömlengés, mert Sepyke már várja, hogy hogyé aggggyááák ? :-)

    Szepyke! Attól függ hol veszed, s ha most agyonütsz, akkor sem tudnék pontos árat mondani, mert mást is vettem, de körülbelit azt igen.
    Az enyém 3,5 literes, ennél kisebbet nem érdemes venni, s ez 10-11 körül van, de azt hiszem áprilisban már katalógusi ára lesz, s az több. Ha kell a cim, adom nagyon szívesen. Tiszta véletlenül Yldycoval egy helyen vásároltunk :) :)

    VálaszTörlés
  5. Imádom, isteni lehetett. Sok-sok gombával :)

    VálaszTörlés
  6. Bianka! mis is imádjuk, s tényleg nagyon sok lett belőle, még reggelire-vacsorára élvezhetem legalább két napgig:)

    VálaszTörlés