2010. november 30., kedd

Balzsamecet krém



Másfél litert készítettem ebből a finomságból. Igen, igen, lehet, hogy már mondja is valaki, hogy mi a csudának ilyen sokat? --- hááááát mert jön a karácsony, itt van az apró ajándékok elkészítésének ideje. S nem utolsó sorban azért, mert nagyon, nagyon szeretjük. S nem csak húsok mellé, de még egy-egy fagyihoz, vagy édességhez is el tudom képzelni, annyira finomra sikeredett.
Hozzávalók:
7,5 dl jó minőségű vörösbor,
7,5 dl balzsamecet,
4,5 dl szőlőlé,
1 kisebb fej fokhagyma
1 nagyobb, (vagy két kisebb) fej lilahagyma,
15-20 dkg méz,
6 evőkanál barna nádcukor,
1 csomag szárított kakukkfű, (a friss is megfelel, de nekem nem volt. Frissből legalább 10 szál,
1 csapott teáskanál só,
1 csapott evőkanál citrombors
2 evőkanál étkezési keményitő,

Egy kb 4 literes lábasban a barnacukrot karamellizáltam, majd hozzáöntöttem a bort, és a balzsamecetet, az apró kockára vágott lilahagymát és a félbe vágott fokhagyma gerezdeket. Kb egy óráig főztem (bár lehet, hogy csak 50 perc volt :).
A felforrt lét félretettem, lefedtem, s addig a szőlőt kipréseltem és a 4,5 dl szőlőlébe elkevertem a mézet, a kakukkfüvet, sót, borsot.
A boros, balzsamecetes levet leszürtem, s hozzáadtam a szőlőlét a belekevert anyagokkal. Rövid forralás után az étkezési keményítőt elkevertem kevés borral és ezzel besűrítettem az egészet, majd újra leszürtem. (jó sürü szürőn keresztül, hogy a kakukkfü nehogy átjusson a szűrőn.)
Még melegen üvegekbe öntöttem és hagytam kihülni.
Egy dologra nagyon oda kell figyelni, amikor elkészül, hogy ne kóstolgassuk sűrűn, mert akkor úgy járunk, mint itt a jobb oldali üveg, hogy nem lett tele :-)
Jaj de finom lett.
Amikor kihült mehet a hűtőszekrénybe.


5 megjegyzés:

  1. Izgalams és milyen jó, hogy a krémmel írtad :)

    VálaszTörlés
  2. Finom lehet az biztos, mert házi!

    VálaszTörlés
  3. Izgalmasan hangzik. A kérdésem az hogy hogyan használod, sült húsok mellé?

    VálaszTörlés
  4. Ritmus ! - köszönöm, tényleg finom.

    Bianka! Úgy gondoltam, ha a krémmel írom, akkor látszik a sűrűsége, de megmozdult a kezem és kicsit összefolytak a betük :))) de attól még nagyon fincsi :))

    Juci ! Igy igaz, én azért készítek mindent itthon, mert ebbe tudom, hogy mi van :))


    Ottis ! tényleg nagyon jó.
    Sült húsok tálalásánál vagy lelocsolod vele a husit, vagy a tányérra a hús mellé kanalazod. Nem folyik el, mert jó kis sürü.
    Ma készitettem egy fincsi husis ebédet, és ehhez már használtam a krémet. Ha lesz időm, még ma felteszem és már látod is.
    Jaj !!!! nagyon finom, Ajánlom, hogy csináljátok meg.

    VálaszTörlés