2012. május 19., szombat

Sajtprés + egy köményes sajt

Nagyon sok e-mailt kaptam, s a blogon is kérdezték milyen az a sajtprés, amivel én készítem a házi sajtjaimat. Most megmutatom.


A sajtprést is, mint a sonka préseket az M+M - nél vásároltam. Az első sonkaprésem már húsz éves, de még mindíg nagyon bírja a strapát. Ami az érdekessége, és nem győzöm elégszer elmondani, hogy nem csak sonkákat, húsokat, csülköket, disznósajtot, hanem akár tésztaféléket is lehet vele (-benne) készíteni.

De most inkább a sajtkészítésről beszéljünk:


Hozzávalók és elkészítés

4 liter házi boci tej
1 evőkanál só
2 ml tejoltó
1 teáskanál köménymag

A tejet kézmelegre felmelegítjük. Egy kanál tejben a tejoltót feloldjuk és hozzáadjuk az összes  tejhez. Beleszórjuk  a sót,  a köménymagot.

Azt a tejoltót, amivel ez a sajt készült ITT vásároltam. (Nagyon megbízható cég, mindenkinek ajánlom, aki sajtot szeretne készíteni. A mi városunkban is lehet tejoltót kapni, de ez még a postaköltséggel együtt is kevesebbe került)

Én most 4 óra hosszára magára hagytam a tejet, mert egyéb elfoglaltságom volt. Ezalatt az idő alatt gyönyörűen összeállt, s kezdett kiválni a savó.
Összekockáztam a jobb kiöntés miatt. Átraktam egy -erre alkalmas- vászon zacskóba. Mindez az esti órákban történt. Reggelig hagytam kicsöpögni.
Reggel átraktam a sajtprésbe, amibe először egy háromszoros géz-zacskót raktam. Ráhajtottam a zacskó tetejét és leszorítottam a préssel. Két napon keresztűl a présben volt. Időnként összébb szorítottam a prést.

Két nap után kivesszük a présből és a zacskóból. Egy arra alkalmas edénybe (én tejforralóba) 1 liter vízbe 1 evőkanál sót teszünk és a sajtot belehelyezzük. Itt pihen, néha megfordítva szintén két napig.


Most kipróbáltam azt a technikát, hogy a kamrában szabadon hagytam még 3 napot. S lám az eredmény meg is látszik. A sajt széle szépen elkezdett sárgulni. Minél tovább szikkasztjuk a sajtot, annál sárgább és keményebb lesz a széle, belűl viszont nagyon finom szaftos.

4 liter tejből 60 dkg sajt készült.

Nagyon régen vágytam (-vártam) a köményes sajtra, mert nagyon szeretem. Végig azon izgultam, vajon vissza kapom-e azt az ízt, amelyet az üzletben vásárolt köményes sajtnál éreztem.
Bátran merem állítani, hogy sokkal, de nagyon sokkal finomabb.
Mai reggelinkhez már fel is vágtam. Arra kellett csak vigyázni, nehogy az egészet elfogyasszuk egy szuszra.


Ha a képre klikkelsz, eljutsz a tejoltóhoz :)


18 megjegyzés:

  1. Nagyon klassz kis gép! Minden irigységem a tiéd most. A megbízható tejforrásunk sajnos abbahagyta az ipart..szó szerint kiapadtunk a tejből. Heti 10 litert hordtam , sajtot, túrót készítettem, néha vajat...most maradt a bóti, de már kutakodom új forrás után!

    VálaszTörlés
  2. Babette ! Először is szeretettel köszöntelek, mint új olvasómat.
    Megértelek, mert a házi tej, s a belőle készült finomságok hiányát az egész család megérzi. Szerintem is kutass új "csárda" után :))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon vagány a présed! A sajt pedig gusztusos, étvágygerjesztő.
    Nekem is préselődik a második rend:)
    Szép napot kívánunk!

    VálaszTörlés
  4. Fincsi lehet a sajtod. Szeretnék én is prést csak azt nem tudom, hogy a sajt készítés működik-e a panelben?

    VálaszTörlés
  5. HajniZoli! Köszönöm szépen. Tényleg étvágygerjesztő. Rá kell pakolnom a kezemre, hogy ne nyúljak állandóan a sajt-tálhoz :)
    Legyen Nektek is kellemes hétvégétek.

    VálaszTörlés
  6. Marym! Ez a sajntkészítés mindenhol működik. Erre az a példa, hogy amikor annó én elkezdtem a sajtgyártást, akkor még mi is panelben laktunk, s minden héten készítettem. Egy jó boci tej kell hozzá meg egy parányi tejoltó.
    Eddigi sajtjaim közül a fokhagymás és a köményes.
    Holnap hoz Laci újra tejet, de azt már megpróbálom eltenni ha elkészül, és nem csak 2-3 napig érlelni. De annyira finom, hogy nem nagyon bírja tovább :)

    VálaszTörlés
  7. HajniZoli! Szóval rosszul írtam "rá kell pakolnom" helyett rá kell paskolnom, azaz rácsapni a kezemre :) :)

    VálaszTörlés
  8. morzsácskák maradtak? szeletkéről álmodni sem merek.

    de a bevezetőben említetted a tésztafélék préselését. na, ammegmi? nézd el eme buta kérdésem, de hasogató tökkel a nyakamon nem igazán telik gondolkodásra.

    VálaszTörlés
  9. Van még egy pár szelet, ha gondolod ?!

    A tésztaféléket nem préselni kell, hanem az én régi kerek présemben lehet kelt-tésztákat, vagy egyéb süteményeket sütni.
    Az én "tököm" is hasogat már három napja :((((

    VálaszTörlés
  10. Azt hiszem kell egy sajtprés is Nekem Viki!
    Szuper a sajtod!:-)

    VálaszTörlés
  11. Nellikém ! Nem fogod megbánni.
    Ez a köményes talán az eddigi legfinomabb. Most újra fokhagymásat készítettem, éppen most csöpög. Ha kibírjuk, akkor ezt most több napon keresztül fogom szikkasztani.

    VálaszTörlés
  12. mára kiderült, hogy a nyakcsigolyám alapos masszázsa szűnteti a fejfájásom. és persze ilyenkor csinálok olyan dolgokat, ami igénybe veszi a hátam-vállam.

    tedd félre a morzsácskákat, majd a fokhagymás kóstolóval együtt jöhet.

    kefírt nem készítesz? vagy más tejterméket? csak mert beindult piszkosul a fantáziám.

    VálaszTörlés
  13. Félre tettem a morzsácskákat, és ma már préseltem a fokhagymásat. Majd hozom :)

    De igen, kefirt is szoktam készíteni. Mégpedig úgy, hogy egy liter tejbe beleöntök 2 dl joghurtot, jól elkeverem és kiöntöm 6 db 2 dl-es pohárba. Másnapra elkészül a finom kefir. Ugyanez a helyzet a joghurtnál is.

    Hogy tovább induljon a fantáziád. Kecsketejből készítettem túrót, s abból pedig körözöttet. Hát mit is mondjak, isteni finom lett.

    VálaszTörlés
  14. Na ezt jól összekevertem:
    Tehát: ha kefirt akarok készíteni akkoraz 1 liter tejbe 2 dl kefirt teszek,

    ha joghurtot szeretnék, akkor joghurtot teszek a tejbe.

    Hiába no! késő van :))))

    VálaszTörlés
  15. Jóvanna. Sejtettem ám, hogy mi a dörgés. Csak arra gondoltam, hogy inkább be kéne szereznem kefírgombát. Anno, vagy 15-20 éve volt az anyukámnak.
    Meg volt kombucha gombája, meg ki tudja még mi.

    Kecsketej....eljön ám annak is az ideje, menjek csak el falura a szüleimhez. Szomszédtól majd jót kunyerálok (pénzért persze, csak nekik szerződésük van a Sepsiszentygörgy-i tejgyárral a kecsketejre).

    éssssss.....kb. 5 perce tettem bele 6 liter bocitejbe a sót (kevesebbet mint nálad van a receptben, mert a vérnyós férjnek ugye a sok só ellenjavalt...most szoktatom lefele), köménymagot és az oltót. Csak a báránykás oltómból 1 liter tejhez 2,5 ml. oltó kell.
    Napok kérdése, s jövök a folytatással.
    (meg amúgy van 4 kicsi nyuszink....a gyerkők kapták a szomszédtól ajándékba, a meglévő 1 nőstény és 1 bak mellé....meg van 14 kiscsibénk, 12 kiscsirkénk és 25 tyúkunk.....nem, boci egyenlőre nem lesz, bár 2-3 kecske foglalkoztatja a fantáziám)

    VálaszTörlés
  16. Évikém ! Valamikor nekem is volt kefirgombám, krisztálygombám.
    Elég sok volt a macera vele, na meg én is sokat voltam távol, nem volt aki gondozza.

    Várom a sajtod folytatását, végeredményét.
    Az én -kecsketejből- készített sajtom nem lett sajt, viszont irtó finom túró, majd körözött lett belőle.
    Ahhoz túl drága a kecsketej, hogy ujra próbálkozzam, de azért majd mégegyszer neki rugaszkodom.

    Örülök, hogy ilyen sok kis apró állatkátok van.
    A kecskéken gondolkozz el, mert nálatok nagyon jó szolgálatot tennének. ÓÓÓÓ ha nekem lehetőségem lenne, tuti, hogylenne egy kecskefarmom :) Imádom a gida pörit is.

    VálaszTörlés
  17. Szia Viki!
    Nagyon guszta a sajtod. Én is próbálkozom egy ideje, először citromsavval készítettem friss sajtot, egy ideje pedig tejoltóval. Segítségedet kérném, hogy mitől lesz a sajt gumiszerű és nyikorgós? Sajnos többször jártam már így, mióta tejoltóval készítem. Mivel nincs présem, én csak kicsepegtetem a sajtot, lehet, hogy ez az oka?

    VálaszTörlés