2012. október 2., kedd

Fehér kenyér

Tudom, hogy mostanában nem divatos fehér kenyeret sütni, de én már annyi barna, meg ízetlen kenyeret megettem életemben, hogy most csakazért is egy ideig fehér kenyeret fogunk fogyasztani.
Azt is tudom, hogy már biztos van fönn a blogon recept, de ezt meg kell mutassam nektek.
Egyszerűen nincs vele semmi fölösleges időtöltés, szinte észrevételenül készül el.
Hozzávalók (annyira biztos adag, hogy menetközben még csak lisztezni sem kell a tésztát)
Öregtészta:
50 dkg liszt,
3 dl viz
csipet só
2 dkg élesztő
Dagasztógép összekeveri mondjuk reggel. Egész nap egy tálban a konyhapulton hagyom, hogy túlkeljen. Késő este berakom egy jól záródó dobozba és irány a hűtőszekrény.
Ez a mennyiség nekem három kenyérhez elegendő, a megmaradt részeket lefagyasztom.
Az öregtészta a hűtőszekrényben általában egy hétig eláll. Aki ritkábban süt kenyeret, az ezt a mennyiséget ossza el három felé. Nejlon zacskóba téve az öregtészta lefagyasztható. Sütés előtt kell csak kivenni és ha a konyha melegét átvette már használható.
Hozzávalók a kenyérhez:
25 dkg öregtészta
70 dkg BL 80-as kenyér liszt
2,2 dkg só (a kenyérsütő nagyobbik műanyag kanala)
3 dl víz
2 evőkanál olaj
2 dkg élesztő
Dagasztógépben kb 7-8 percig kever és dagaszt mindaddig, amíg a tészta elválik az edény falától.
Amikor elvált, leállítom a dagasztógépet, a tésztát kiveszem, adok neki egy kis formát, és ebbe a (még nagymamám szőtte kendőbe) és kelesztő kosárba teszem.
30 perc mulva 6-7 szeri mozdulattal kicsit átgyurom, majd ujra visszateszem a kelesztő kosárba.

Újabb 30 perc elteltével ekkora nagyra nő a tészta, amit kiborítok, s szintén 6-7 szeri mozdulattal megformázom. Lisztezni abszolut nem kell sem a deszkát, sem a tésztát.
A bevágási technikán változtattam. A tészta aljánál kb fél cm mélyen zsiletpengével körbevágom, majd a tészta tetejét is bekarcolgatom, de ezt már csak éppen, hogy kicsi csíkok legyenek a kenyér tésztán.
40 percre beállítom az órát, addig kel, majd ekkor bekapcsolom a sütőt, a tésztát és a sütőedény jénai tetejét bespriccelem. 20 perc alatt melegszik fel a maximumra (nálam 250 C fok). Tehát összesen 60 percig kel a sütő formában.
Beteszem a megkelt kenyeret a felforrósodott sütőbe. 250 fokon hagyom 10 percig, majd leveszem a hőfokot 170 fokra, s további 35 percig sütöm.
Amikor sípol a sütő, azt jelenti, kimehetek a konyhába, mert ilyen gyönyörűre megsült a kenyerem.
Kiborítom rácsra (NEM SPRICCELEM LE, mégis cserepesedik), ott hagyom kihülni. S ilyen szépséges ropogós héjú kenyerem sűl.
Ez egy annyira bevált recept, hogy amióta ezt sütöm, nekem még a kezem sem lesz lisztes. A gyerekeim annyira imádják, hogy ezt az 1,3 kg-os kenyeret egy vasárnapi ebédnél (sercliken majdnem összeveszve) el is fogyasztanak.
Nekünk a papával egy egész hétig elég egy ilyen kenyér.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon szép a kenyered!üdv,Olgis.

    VálaszTörlés
  2. Szia Viki! Ezt a kenyeret néztem ki magamnak amit most megyek megcsinálni, csak öregtészta nélkül, kiváncsi vagyok milyen lesz, ja meg kettőt sütök belőle, két kis formában. Majd jelentkezek, hogy sikerült! Puszi Legjobb tanárom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Krisztám! Te meg a legjobb kis tanulóm :) Nagyon kiváncsi leszek, majd küldj fotót. Pusszanat

      Törlés