2012. január 27., péntek

Chili paprika, avagy lassan itt a vetés ideje........

Igaz, hogy naptár szerint  - január, február, itt a nyár - s lassan a tavasz felé kellene haladnunk, de a tél  úgy látszik most szeretne igazából beköszönteni. 
Mindezek ellenére már a tavaszra, a nyárra kell gondolni, s a palántának való magvakat lassacskán  palántázó edénybe (apró virágcserépbe) kell ültetnünk, hogy mire a tavasz eljő, és az idő is melegszik, a palántáink kikerülhessenek a földbe, vagy nagyobb virágcserépbe. 
Tavaly kaptam pár szem irgalmatlan erős paprika magot, amiből 1 üveg erőspistát készítettem. A megmaradt magokat szépen egyenlő arányban elosztottam és pár blogtársamnak, blogolvasómnak elpostáztam.  (Hála a postának, mindenki időben meg is kapta)

Időközben a neten barangolva rátaláltam az én paprikám eredeti nevére, és sok-sok fotót néztem meg. Gondoltam megosztom Veletek, mert valahogy senki sem tudta a paprika nevét, senki sem tudta miképpen kell bánni a kis palántákkal, majd a már virágzó, termést hozó paprikával. 

Gondoltam, felteszek pár fotót erről a "titokzatos" - ám de annál erősebb paprikáról, és a paprikával kapcsolatos olvasmányokhoz is eljuthattok.

Ennek a paprikának a neve HABANERO. Olvasni róla rengeteget lehet az interneten, de ajánlani tudon, ITT EZT az oldalt.  

A Scoville-skála -n megtekinthetitek és összehasonlíthatjátok a legerősebb paprikákat. Szép kis statisztikai adatokat lehet találni.

Sok-sok képet lehet megnézni erről a tényleg nagyon, de nagyon csípős paprikáról ITT ezen az oldalon

Annyit még elárulhatok, hogy a paprika beérése után a szüretelést, feldolgozást, óriási keménységű kesztyüben és "gázállarcban" kell végezni, mert egyébként hetekig nem lehet lemosni a bőrünkről a paprika por által előidézett csípősséget. Nagyon óvatosan kell bánni vele, és gyermekeket a közelében sem szabad engedni.

Még egy érdekesség, hogy 1 kb HABANERO paprika örlemény -amit jelenleg lehet kapni - 15.000,- forint. Érdemes lenne termelni :-) na de ki az, aki ennyi paprikaörleményt elő tud állítani hónapokig tartó tüsszentések nélkül :)

És akkor jönnekek a fotók.





















Tehát Chili paprika, ebből is a  HABANERO az ültetéstől az erőspistáig. A magvakat jó két-három  hét mulva el kell ültetni, mert elég hosszú az idő, amire kibújnak a földből. Én a konyha ablak párkányán nevelgettem őket tavaly, így mindíg szemelőtt voltak. Nem szabad túlságosan locsolni, de ne is száradjon ki a földje. (ez az én tapasztalatom)

Ha szabadföldbe ültetjük, akkor arra kell vigyázni, hogy ne a tűző napra kerüljenek, inkább árnyékosabb helyre, de azért az erős fény -amit nagyon szeretnek, azt kapják meg.

Nagyon sok színű létezik ebből a paprikából, a fehértől egészen a sötét bordóig. Érdemes már most olvasgatni, hogy fel tudjunk készülni a kis születendő paprikákra.
Én végig virágcserépben neveltem tavaly, onnan is szüreteltem le. Ha jól eltaláljuk a földjét, a kiültetett helyét, vagy a virágcserép helyét, ahova el tudjuk helyezni, akkor ezt nagyon meghálálja, és nagyon bő termést hoz. 

Sok sikert a magvakhoz és a termesztéshez.

2012. január 17., kedd

Burgonyagombóc leves

Megjelent a Kifőztük januári száma. Ráérős időmben böngészgettem, lapozgattam, s megtaláltam benne a ház urának óriási kedvencét: a burgonyagombóc levest. Annó még amikor dolgozott - ifjú korában - s "menza"-menüt evett, Ő volt a konyhások kedvence, meg a krumpligombóc evő verseny győztese. Hát ennél nagyobb öröm nem is érhetett, hogy kedveskedjenek vele. Igaz, hogy ez egy -számomra- teljesen új recept, de mivel minden volt itthon hozzá, így elkészült, méghozzá vasárnapi ebédként, s nemcsak a férjem, de a gyerekek is óriási örömmel fogyasztották.


A recepten csak annyit változtattam, hogy hús helyett én sonkacsíkokat raktam a levesbe, de így is isteni finom volt. 
A tejföltől az a picit savanykás isteni finom íze??? -- hát még én is megkóstolgattam, de majdnem elszállt velem a ló, mert túlságosan ízlett. Jaj már alig várom, hogy végre ilyenekkel jól megpakolhassam a pocakom :)
Köszönöm a Kifőztük csapatának, azon belül is az  ÍZES KALANDOK blog írójának ezt a finom receptet.

A receptet ITT találjátok meg. Érdemes elkészíteni. Ebben az összeállításban én sem ismertem, de az már biztos, hogy ezek után csakis így készül nálunk a burgonyagombóc leves.

Egy páran jelezték, hogy nem nyílnak meg a linkek, főleg a burgonyagombóc levesé, amit Ízeskaland jelentetett meg blogján, s a 2012-es év januári kifőztük számában.  Elmentes Ízes kaland oldalára és elhoztam a receptet.
Ime:
Hozzávalók:
50 dkg sertéslapocka
1 közepes hagyma
2 szál sárgarépa
2 szál petrezselyemgyökér
1 kisebb zellergumó
3 gerezd fokhagyma
15 dkg friss vagy fagyasztott erdei gomba
2 dkg zsír
2 teáskanál őrölt pirospaprika
frissen őrölt bors
a habaráshoz:
1 evőkanál liszt
2-3 evőkanál tejföl
víz
a burgonyagombóchoz:
30 dkg burgonya
8-10 dkg liszt
1 kisebb tojás
1 teáskanál búzadara
1 kávéskanál só
kis csokor petrezselyemzöld

 (ez ÍzesKaland fotója)



A sertéslapockát kockákra vágjuk. A finomra vágott hagymát zsíron üvegesre pirítjuk. Megszórjuk őrölt pirospaprikával, hozzáadjuk a húst, a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt, közepes lángon 20 percig pörköljük. Közben kevés vizet adunk hozzá. A megtisztított sárgarépát, petrezselyemgyökeret és zellergumót felszeleteljük. Mikor a hús félig megfőtt, hozzáadjuk a zöldségeket és felöntjük vízzel, ha szükséges ízesítjük. Forrástól számított 15 perc után a leveshez adjuk a gombát.
Amíg a leves fő, elkészítjük a burgonyagombócot. A kockára vágott burgonyát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, langyosra hűtjük, majd villával megtörjük. Hozzáadjuk a sót, a tojást, a lisztet, a búzadarát, az aprított petrezselyemzöldet és tésztává gyúrjuk. Ezt követően kis gombócokat formázunk belőle. Miután a gombát a leveshez adtuk, 5-6 perccel később a gombócokat is beletesszük, és addig főzzük, amíg a hozzávalók meg nem puhulnak. A tejfölös habaráshoz a lisztet kevés vízzel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt és annyi vizet, hogy híg habarást kapjunk, majd a leveshez öntjük. Lassú tűzön addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Melegen, tejföllel kínáljuk.


2012. január 9., hétfő

Ünnepekre készülve, így utólag

Ugye nem késő még  beszámolni arról, hogyan is készültünk a karácsonyi, Ó- és Új évi ünnepekre.
Az igaz, hogy teljes mértékben eltértünk a hagyományoktól, de ennek is megvolt minden oka. Sok mindent nem is én készítettem, de azért nem éhezett a család.
Átballagtunk a gyerekekhez és ott fogyasztottuk el a finomságokat.  (Három percre lakunk egymástól, így nem volt megterhelő a "ballagás", főleg nem hogy kocsival mentünk, mert nem tudtuk volna két kézben elvinni a dolgokat. Na és Robikát, kedvenc kiskutyánkat sem hagytuk itthon.)


A karácsonyi menü nálunk halászlé nélkül szinte elképzelhetetlen. Megoldottuk, mert a helyi Halászcsárdából hoztunk december 24-én 3 adagot, s ebből 6 ember tisztességesen jóllakott. Isteni finom volt, s még én is belekóstoltam egy picit.
Halászlé után rántott hal tartármártással (ezt itthon a férjem sütötte ki), majd Krisztikém készített két fajta rántott húst (párizsit és bécsit),  és szántódi ropogóst. Köretnek ki mit választott:  krumplipüré, tartármártás, és francia saláta. (A francia salátát én csináltam. Ezt még elbírta az epém) 
Sok fincsi sütemény is volt, természetesen a főszerep a bejglié (diós, mákos)  volt, de ezen kívül 6 lapos süti és sós ropogtatni való is akadt bőven.
Fotókat sajnos nem tudok hozni, mert vittem ugyan magammal a fényképező gépemet, de nem néztem meg itthon, s bizony kimerült akkumulátorok voltak benne. 

A család fiú tagjai kocsonya nélkül sem tudják elképzelni az ünnepi időket. Miután kocsonyát csak én főzök, ezért kegyetlenül izgultam az illatok miatt, de beraktam kuktába, s a legkisebb lángon főztem, így semmi illat sem jött ki a konyhából. Sikerült átvészelnem a kocsonyafőzést. 


Fiúk nagy örömére 12 literes kuktában főtt meg a kocsonya, benne a sok-sok finomsággal. Csülök, köröm, farkinca, bőrke, s természetesen a fűszerek: só, bors, zöldségek (sárga és fehér répa) 4 óriási fej fokhagyma, szerecsendió.


Amikor megfőtt, leszűrtem. A tiszta levet a hideg kamrában addig hűtöttem, hogy a tetejéről a zsírt majdnem teljes egészében le tudjam szedni. A húsokat kis tálkákba (meg óriási jénai tálakba) szedtem, a lezsírozott, langyosra hűtött levet rámeregettem. Tetejére picinyke piros fűszerpaprikát tettem, s indultak vissza a kamrába. Másnap reggel már ez volt a reggeli :)
Állítólag nagyon finomra sikerült. (mondták a fiúk)

Főztem, sütöttem még óvatosan egy, s mást, amibe a lányok (unokáink) is besegítettek. Majd hozom sorban ezeket is. Egyelőre örülök, hogy írni tudok róluk :)

2012. január 7., szombat

Blog ajánló és Játék Makacskánál

Makacska, akit én nagyon-nagyon tisztelek, szeretem a blogját, érdekes receptgyűjteményem van már tőle, mert néha-néha csak olvasgatni járok el hozzá, mint most is.  Majd egyszer, ha már minden rendben lesz megvalósításra is kerülnek azok a jó kis székelyföldi   receptek.
Ma ahogy bekukkantottam MAKACSKA -hoz láttam és olvastam, hogy január 6-án ünnepelte Ő és a blog az első éves születésnapját.

Az induló első készítménye a fenti muffin-csoda, amelyet most a születésnapra is elkészített.
Ha játszani szeretnétek, látogassatok el Makacskához, mert nagyon érdekes játékot indított a blogszületésnap tiszteletére.