2013. január 25., péntek

Virslis bucik

 
Kedvenc kelt tészta receptemet soha nem cserélném fel, legyen az akár édes, akár sós tészta.
Ha édes tésztaként készítem, akkor kicsivel több cukrot (édesítőszert) teszek bele, de amikor -mint most is- virslivel, vagy sajttal, kolbásszal töltöm, akkor csak éppen annyi cukrot használok, ami az élesztő felfuttatásához kell.
 
Ezek a bucik annyira sikeresek voltak, hogy félbevágva nem volt lehetőség fotót készíteni, mert nem volt félidő. Családom csak úgy nyelte, mint kacsa a nokedlit, de ha jól megnézzük az első fotót, akkor az egyikből kikandikál a virsli :)
 
65 dkg liszt (most Nagyi titka lisztet használtam)
3 tojás sárgája
3 evőkanál étolaj
4 deci langyos tej
4 dkg élesztő
1 mokkáskanál só
1 teáskanál cukor (ezzel futtatjuk fel az élesztőt)
 
Az élesztőt 2 dl tejben felfuttatjuk. A többi hozzávalót a dagasztógép edényébe rakjuk, s amikor felfutott az élesztő hozzáöntjük.
4-5 perc alatt nagyon szép tésztát állít össze a masinám. Az egész tésztát kelesztőkosárban fél óráig pihentetjük, picit átmozgatjuk, majd további 30 percig szintén pihentetjük.
Az idő leteltével gyúródeszkára borítjuk a tésztát, ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk. A virsi méretéhez igazítva kockára vágjuk. Minden  egyes kockára ráhelyezünk egy virslit, feltekertjük, és sütőfóliával bélelt tepsire rakjuk. Letakarjuk és 30 percig pihentetjük.
A sütőt ezalatt az idő alatt 220 fokra felmelegítjük. A bucikat lekenjük tojásfehérjével és az előmelegített sütőbe toljuk. A hőfokot visszavesszük 180 fokra, s 20 perc alatt ilyen szép pirosra sütjük.
 
 
 


Ezek a virslis bucik akkor készültek, amikor a Mákos finomság és Petra unokám elcsípett két kis darabka tésztát, amiből süniket varázsolt. :)

1 megjegyzés: