2013. április 19., péntek

Medvehagymás mustáros húskuglóf

Egyik színes hetilapunk legfrissebb  száma egy jó pár medvehagymás recepttel drukkolt elő, ami ránézésre még csábító is volt. Miután éppen minden kéznél volt (Stefánia vagdalt volt készülőben), így a változtatás sem volt nehéz.
 
(Ebből az újságból készült a medvehagymás juhturós palacsinta is.)
 
Leírom azokat az összetevőket, amelyek az újságban voltak, de ha valaki szeretné elkészíteni, akkor egy kicsit változtatni kell rajta. Én kissé merészen tettem a változtatást, de a végén rájöttünk, hogy ez így volt jó.
 
Jöjjön az eredeti (újságban lévő) recept.
 
50 dkg darált sertéshús
1 csokor medvehagyma
2 evőkanál mustár
1 szikkadt zsemle
1 tojás
frissen őrölt bors
2 evőkanál olivaolaj
 
 
Mivel nekem alapból 1 kg darált húsom volt, ehhez kellett igazítani az összetevőket is, de egy kicsit megemelt adagokban, még az eredetihez képest is!
 
S ahogyan én készítettem:
 
Először is a sütő bekapcsolásával kezdjük, mert amíg felmelegszik, addig összeáll a hús is.
 
1 kg sertés darálthús
22 szál medvehagyma (ennyi volt egy csokorban)
5 evőkanál mustár   ((Ígen: 5 evőkanál..... először én is sokallottam, de kell bele ennyi)
4 zsömle (nálam szikkadt kenyér, de kb 4 zsömlének megfelelő)
4 db egész tojás
2,4 dkg só
frissen őrölt bors (színes borsot használtam, s ebből kb 1 teáskanállal)
olaj a kuglófsütő kikenéséhez.
 
Elkészítés:
 
A sütőformát kikenjük olajjal és félre tesszük.
 
Az összes hozzávalókat (a zsemlét, szárazkenyeret természetesen beáztatjuk és kinyomkodjuk, a medvehagymát csíkokra felszeleteljük) egy nagyobb tálban összekeverjük, majd a kiolajozott kuglóf formába belenyomkodjuk.
Előmelegített sütőben 200 fokon kb 50 perc alatt készre sütjük. (Villanysütő esetében, nálam: 20 percig 200 fokon, majd további 30 percig 180 fokon sült meg.)
 
 
 
Az újság szerint fele ekkora mennyiségből készült és hosszúkás formában sült. Miután nekem dupla hozzávalóm volt, ezért próbálkoztam a kuglóf sütővel, de nem is bántam meg, mert ráadásul még formás is lett.
 
Tegnap este sült ki, s a mai napra ebédre szántam, de nem bírtuk ki, az este megkóstoltuk, majd hűtőbe raktuk.
Bátran merem állítani, hogy hidegen talán még sokkal finomabb. A mustártól nagyon kellemes,  kissé intenzívebb íze van, de nagyon finom.

 
Ez egy gyors esti fotó, -éppen vacsora közben- ezért a kép minősége sem olyan jó, mivel fényt azt már csak az elektromos művektől kapott. :)
 
Jó kis graham zsömlével, paradicsommal, s egy jó nagy pohár tejjel isteni vacsoránk volt, na meg reggeli, meg még maradt is egy jó nagy darab.

4 megjegyzés:

  1. Vikikém ez istenien néz ki, és szuper jó recept!! Gyorsan le is írtam, és vasárnap meg is csinálom.(remélem kapok hozzá medvehagymát)Köszönet érte, majd jelzem hogy nálunk milyen sikere volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gizuskám, nem fogsz csalódni benne. Bár nekem hidegen kifejezetten sokkal jobban ízlik.

      Törlés