2013. szeptember 6., péntek

Bográcsos vagy nem, de nagyon szeretjük

 
 
Végy egy jó nagy bográcsot, egy csomó finom belevalót, döntsd el, hogy szeretnél nagyon finomat enni, és már a képzelet határán is túl vagy, jöhet az ebéd, ebből a finom marhapörköltből, amihez egy mégfinomabb nokedli is készült.
 
 
 
Most azért megpróbálom lefordítani az összetevőket egy közepes lábasra, úgy 4-6 főre.
 
Hozzávalók
 
1 kg marhalábszár
2 óriási fej vöröshagyma
5-6 gerezd fokhagyma
1 óriási nagy zöldpaprika
1 nagy paradicsom
1 mokkáskanál köménymag
ízlés szerint só
1 jó nagy evőkanál piros fűszerpaprika
1 dl sűrű házi paradicsomlé
1 kicsi chili paprika
1 evőkanál zsír
 
Elkészítése:
 
Az apró kockára vágott vöröshagymát olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a zöldpaprikát, paradicsomot, fokhagymát, köménymagot,  sót piros fűszerpaprikát. Félrehúzva a lábast összekeverjük a bennelévő fűszereket. Hozzáadjuk a kockára felvágott marha lábszárat. Beletesszük a chili paprikát.  A lábasra rátesszük a fedőt és rövid ideig pároljuk a húst a fűszerekkel. Egy kicsi levet fog engedni a hús. Vigyázni kell rá, nehogy odaégjen, ezért a hőfokot levesszük a legalacsonyabb fokra. Jó 10-15 perc után -amikor már az ízek összeértek- hozzáöntjük a paradicsomlevet. Lefedjük a lábast és a legkisebb hőfokon főzzük tovább.
Víz hozzáadása nem szükséges, mert a húsból nyert víz és a paradicsomlé elegendő lesz a főzéshez.  Ha fiatal volt a marhánk, akkor elég egy óra lassú főzés. Ha viszont rájövünk, hogy nem éppen fiatal marhából vásároltunk, akkor a főzés során adhatunk hozzá egy mokkáskanál szódabikarbónát, amitől a hús hamarabb fog puhulni.
 
 
 
 
A nokedli készítés most kissé érdekesen indult. Kenyérsütéshez vásároltam kukoricalisztet, rizslisztet. Szerettem volna bevezetni egy kis gluténmentes kenyeret, de senkinek sem ízlett, s egy napot alig birt ki, hogy puha maradjon. Másnapra már teljesen morzsálódott és szinte ehetetlen volt. Azon kezdtem gondolkodni, hogy kidobom a lisztet, de sajnáltam. Sokáig foglalta a helyet a kamra polcán, amikoris eszembe jutott, mi lenne, ha fele-fele arányban nokedli készítéshez elhasználnám. Ez esetben is így történt, s nagyon finom lett. Senki sem vette észre, hogy nem tiszta fehér lisztből készült a nokedli.
 
A nokedlihez 4 db tojást felverünk, megsózzunk, s kb 4-5 dl vízzel higítjuk. Jól elkeverjük, s hozzáadjuk azt a mennyiségű lisztet, hogy egy könnyen szaggatható tésztát kapjunk. (fele-fele arányban fehér és kukorica lisztből készült.)
Forró, sós, kissé olajos vízbe szaggatjuk. Amikor a nokedlik feljönnek a víz tetejére, akkor elkészült és már szűrhejük le és tálalhatunk.
 
Csípős  almapaprikával fogyasztottuk.

4 megjegyzés:

  1. Hamár ilyen nagy adagot főztél nem maradt egy ici-pici kis edénykével hogy megkóstolhassam! Annyira guszta! Most jól megkívántam és nem fogok tudni nyugodtan aludni, ugye ezt nem akarod?:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Évikém! Azt hiszem elkéstem, azért bízom benne, hogy jól aludtál. Na nem úgy én, mert amikor beebédeltünk már a vacsorát sem kívántam, de még majdnem a másnap reggelit sem. Egyszóval finom és laktató volt. Legközelebb kérdés nélkül küldök neked ígérem :)

      Törlés
  2. Még az illatát is érzem, Viki!:)

    VálaszTörlés
  3. Róza! Ezen nem is csodálkozom. Isteni finom volt :)

    VálaszTörlés