2014. november 20., csütörtök

Vaj, kenyér, vajaskenyér.....

Egyszerűen, de nagyszerűen... házi vajat készítettem, sütöttem hozzá egy finom kenyeret, s máris kész a legfinomabb reggeli, vagy vacsora.
 
 
Bözsit, a Rabszolganőt újra munkára fogtam. 6 dl 30 %-os tejszínt az üstbe helyeztem, hozzáadtam csipet sót.  Turbó fokozaton 7 perc alatt elkészült az igazi házi vaj. Ha valami különös, speciális, vajat szeretnénk, akkor ízlésünknek megfelelően fűszerezhetjük bármivel.
7 perc alatt kicsapódik a tejszínből az író és elválik a vajtól.

 
Egy gyorskovászos kenyeret sütöttem. Folyadéknak az írót használtam fel.
 
Gyorskovászhoz:
2 dl író
2 dkg élesztő
20 dkg liszt
 
Fakanállal elkeverjük, az edényt letakarjuk, esetleg a tetejét rátesszük, s ha jó meleg helyen van, akkor akár már  fél-egy óra múlva használhatjuk is. A lényeg, hogy a kovász jól felfusson, hólyagosodjon.
 
A kenyér hozzávalói
 
Az összes gyorskovász
40 dkg (1-1 jó nagy evőkanál) különböző liszt: BL 55-ös, teljes kiörlésű tönköly, graham, búzacsírás finom, rozskovászos, rétes, durum)
2 dkg só
2 dl író (természetesen víz, krumpli főzőlé is lehet)
1 púpos evőkanál puffasztott amaránt,
1 csapott (kicsi) evőkanál búza sikér
5 dkg olaj
Itt már nem adunk hozzá élesztőt, mert a kovászban benne van.
 
A hozzávalókat dagasztógéppel kidolgozzuk. Akkor jó a tészta, ha elválik az edény falától.
(Én Bözsivel a Rabszolganővel dolgoztatok, s így 2 perc alatt elkészül a tészta összeállításával).
 
Kelesztőtálba pár csepp olajat teszünk, s a gombóccá formázott tésztát belehelyezzük. Kevés liszttel meghintjük és 2x25 percig kelesztjük, közben kicsit átmozgatjuk.
 
Az idő letelte után a tésztát lisztezett felületre borítjuk, veknit formázunk belőle. Teflon fóliával bélelt jénaiba helyezzük és további 40 percig kelesztjük.
(én ebből a tészta mennyiségből 1 nagyobb és egy kisebb formát sütöttem)
 
Mielőtt a sütőbe tesszük, bevágjuk a tésztát, lespricceljük vízzel és a jénai tetejét is befujjuk.
Hideg sütőben 250 fokon 35 percig sütjük. Kivesszük a formából és visszarakjuk a sütő rácsra. Lespricceljük hideg vízzel, és még a sütő alját is jól befujjuk.
5 percig még sütjük.



Rácsra tesszük és hagyjuk kihűlni. Felszeleteljük és a saját készítésű vajjal megkenjük. Egy forró teával fantasztikus reggeli és vacsora kerül az asztalra.
 
 

3 megjegyzés:

  1. Kedves Viki.szeretném megkérdezni,bocsi a buta kérdésért,van az egész kovász,aztán a 40 dkg az milyen liszt.? Különböző lisztekből jó nagy evőkanállal tegyünk bele.Ezt a 40 dkg nem értem. Üdv. Irénke.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    2. Na, akkor mégegyszer. Önkéntesen átirja a szöveget:
      A gyorskovász +40 dkg liszt. És ez a 40 dkg lisztet úgy rakod ösze, amilyen lisztjeid vannak, de nem feltétlen fontos, hogy sok fajta legyen. Nekem akkor sok-sok maradék lisztem volt, azért van benne annyi fajta. Ha több lenne a fehér liszt, akkor a folyadékból picit kevesebb kell, de ezt neked kell tudni, mert attól függ milyen és hány fajta lisztből rakod össze a 40 dkg-ot. Remélem tudtam segíteni. Sok sikert kívánok

      Törlés