2014. december 16., kedd

Padlizsánkrém - Bözsivel

Ezt az ízt keresem több, mint 10 éve. Végre megtaláltam azt, amit annó Hajdúszoboszlón kóstoltunk......
Sok-sok próbálkozás után végre ugyanazt a padlizsánkrémet fogyaszthattuk, mint amit ott (Hajdúszoboszlón egy kézműves vásárban) kóstoltunk.
Persze akkor mindhiába kérdeztem, hogy miből tevődik össze, nem árulták el a receptet, de már nem is kérem :)) Bár nagyon elképzelhető, hogy ez az összetétel egészen más, mint amit ott ettünk, de az íze olyannyira ugyan az, hogy elfelejteni sem lehet!
 
 
Hozzávalók: 2 db jó közepes padlizsán (meghámozva 500 g)
120 g sonkahagyma
100 g víz
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld
50 g tökmagolaj
3 teáskanál cukor
1 teáskanál (csapottan) só
citrombors (ízlés szerint)
 
Elkészítését természetesen Bözsi a Rabszolganő (Lux Gourmet Chef ) végezte most is.
 
Az olajat felmelegítjük: 1 perc/120 fok/1 sebesség
hozzáadjuk a fokhagymát: 1 perc/120 fok/1 sebesség
A felkockázott, meghámozott padlizsánt, és a negyedekbe vágott sonkahagymát, az apróra vágott petrezselyemzöldet  is hozzáadjuk. Ezt most 5 perc/120 fok/1 sebesség
Felöntjük 1,5 dl vízzel és adunk hozzá fél mokkáskanál citromborsot,
2 x 5 ml fehér és vörös balzsamecetet (ami fehér/vörös borecetből, szőlőmust sűrítményből készül. LIDL-ben lehet kapni)
2 perc/120 fok/1 fokozat.
 
A fehér és vörösbor balzsamecetet kiválthatjuk fehér borral is!
 
Elkészültünk, s most már csak a turbó fokozattal fejezzük be a műveletet
 
2 x 5 nyomás turbófokozattal sűrítjük a padlizsánkrémünket és már tálalhatjuk is a frissen pírított kenyérrel.
 
 
Jó étvágyat ehhez a finom padlizsánkrémhez és a ropogós pirítoshoz. No és Bözsit a Rabszolga nőt is dicsérjük meg, mert egyetlen edényben elkészült a finomság, és pillanatok alatt.

4 megjegyzés:

  1. Hmmmmm, berinjela é um legume versátil e muito saboroso. Esta receita é super!!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Obrigado. Nós amamos o creme de berinjela. Eu não poderia ter sido em muitos anos, mas hoje muitas vezes é consumido.

      Törlés
  2. Na ezt holnap meg is csinálom,jól néz ki!

    VálaszTörlés