2015. február 27., péntek

Csicsókás (krumpli helyett) tészta

Megkérdeztem tegnap a ház urát, mi legyen ma ebédre? Egyértelmű volt, és talán kérdezni sem kellett volna. Válasz: Krumplis tészta!
Nekem viszont egész nap a csicsóka járt az agyamban, s mit kellene belőle készíteni, mert elég sokat vettem. Addig-addig gondolkodtam, hogy amikor már a csicsókák a serpenyőben főttek, és egy másik lábasban a jó kis kockatészta, akkor koppant: Úristen, mi is lesz ez? csicsókából krumplistészta? :) Az lett, s nem is volt olyan rossz, sőt!
 
Ilyen gyönyörű csicsókát lehetett kapni a piacon, s nem bírtam ellenállni neki, vettem egy jó nagy adagot. Történetesen másfél kilót. Azóta már készült belőle csicsókakrém leves, de még mindíg sok maradt. És a mai keveredés eredménye a krumplis  helyett csicsókával készült a tészta.
Végtelen egyszerű és negyed óra alatt elkészül.
 
Hozzávalók:
0,5 kg csicsóka
2 közepes fej hagyma (vörös, vagy fehér)
1 mokkáskanál piros fűszerpaprika
1 mokkáskanál citrombors
3 csík bacon szalonna
25 dkg kocka tészta
só és olaj a tészta kifőzéséhez
két pici kocka kókuszzsír 3x3x1 cm-es darab. (Így szoktam felkockázni, mert akkor tudom, hogy egy-egy ételhez hány kockát használhatok fel)
 
A hagymát megpucoljuk, apró kockára vágjuk. A kókuszzsírt előmelegítjük, a kockára vágott hagymát beletesszük, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt puhára pároljuk. Amikor ez kész, félre húzzuk a serpenyőnket és  beletesszük a piros fűszerpaprikát. Kevés vízzel felöntjük, majd visszarakjuk a tűzhelyre és addig főzzük, amíg megpuhul a krumpli helyett a csicsóka :-)
 
Közben egy nagyobb lábasban feltettük a vizet és amikor elkezd forrni, sót és kevés zsíradékot adunk hozzá, majd bele a kocka tésztát és nagyon lassú hőfokon, fedő alatt kb 10 perc alatt készre főzzünk. Nem kell neki lobogni a lábasban. Sokkal jobb, ha szép lassan magába szívja a tészta a sós, olajos vizet.
A serpenyőben a csicsókánk is elkészült, megpuhult. Még villa sem kellett ahhoz, hogy megtörjük, mert sokkal puhább, mint a krumpli. Egyszerűen fakanállal szétnyomkodtam a csicsóka kockákat, megkóstoltam. Kellett még hozzá egy kevés só és citrom bors.
A tésztát leszűrjük, beleforgatjuk a hagymás, pirospaprikás csicsókába, és már el is készültünk.
 


Miután a csicsóka sokkal édesebb, mint a krumpli, ezért a hűtőben lévő 3 szelet bacon szalonnát felcsíkozzuk, picit átolvasztjuk és tálalás után a tészta tetejére tesszük.
Nagyon finom, és egészséges!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése