2015. május 25., hétfő

Töltött patisszon gomba szósszal

Piaci bevásárlás.............. óriási patisszon........... kosárba került, s majd itthon okozott elég nagy gondot. Mi is legyen belőle mert azért elmondható, hogy egyedül én "rajongok" érte.
Megoldódott, s el is fogyott :)) S rágadásul finom is volt.

 
1 db óriási patisszon
40 dkg sertés darált hús
3 db egész tojás
10 dkg bacon szalonnal apró kockára vágva
3-4 gerezd fokhagyma
himalaya só
1 mokkáskanál piros fűszerpaprika
citrombors (ízlés szerint)
5-6 szelet húsos szalonna (enyhén füstölt
 
 
 
A patisszont kétfelé vágjuk, közepét karalábé vájóval jócskán  kiszedjük.
A darálthúst összekeverjük a bacon szalonnával, a tojással. Fűszerezzük: só, bors, fokhagyma, fűszerpaprika.
 
Az összekevert masszát visszatöltjük a két fél patisszonba.
Sütőzacskóba tesszük, mellé helyezzük a becsíkozott húsos szalonnát. A zacskó száját lekötjük és előmelegített sütőben 180 fokon kb 25-30 percig sütjük. (Sütőfüggő)
 
 
Amíg a patisszonunk sül, addig elkészítjük a gombaszószt.
 
Gomba szószhoz:
30 dkg gomba (nálam vegyes: csiperke,  róka, vargánya)
a patisszon (karalábávájóval) kiszedett belseje
citrombors, himalaya só, egy parányi szerecsendió reszelék
1 óriási nagy fej édes fehér hagyma
1 kisebb evőkanál mangalica zsír
2 dl habtejszín

 
Serpenyőben felolvasztjuk a mangalica zsírt. Az vékony szeletekre szelt hagymát rátesszük. Párszor megkavargatjuk, majd hozzáadjuk a gombát. Amikor már kezd összeesni akkor hozzáadjuk a patisszon kivájt belsejét és  fűszerezzük. Sóval, borssal. Néha megkavargatjuk. Megvárjuk, hogy majdnem elfőjje a levét. Amikor ezt elértük akkor a tejszínnel felöntjük. Felfőzzük (1-2 rottyanás) és utána botmixerrel elkeverjük.
Megkóstoljuk, és ha kell, akkor még tovább fűszerezzük, ízlésünknek megfelelően.
 
 
A sütőben elkészült a patisszonunk. Óvatosan kibontjuk a sütőzacskót. Vigyázzunk, mert a kijövő gőz kegyetlenül tud égetni.

 
Tálaljuk és jóétvágyat kívánunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése