2017. szeptember 19., kedd

Édes-savanyú mártás

Édes-savanyú mártás, ami gondolkodás nélkül bármikor jöhet köretnek. A receptben szereplő hozzávalókra ha nézünk, akkor eléggé bonyolultnak tűnik, pedig nem az. Csak hozzá kell fogni. A receptben egy indiai fűszer keverék: a garam masala is szerepel, de miután sehol sem kapható a környékünkön, neten rendelni már nem volt időm, így kicsit "csak" hasonló fűszerekkel készült, de esküszöm és vallom, hogy finomabb, mint a társa a nagy bolt polcain :) 


Hozzávalók és elkészítés: A hozzávalók súlya tisztított állapotban értendő:

1 dl olaj,
1 kg hagyma, robotgéppel aprítva
5 db nagy sárga répa, Juliennre vágva
Ezeket dinszteljük össze

1 kg kápia paprika kockára vágva
1 kg fehér húsú paprika, kockára vágva 
2 evőkanál parajdi só,
1 evőkanál őrölt bors,
2 evőkanál fűszerpaprika,
3 db babérlevél

A dinsztelt hagyma, répa után szép sorjában mindent sorban belerakunk.

 Hozzáadunk továbbiakban 

4 db kisebb cukkinit kockára vágva

Tovább pároljuk mindaddig, amíg összeesik. (Ez nálam kb fél óra volt)

30 dkg cukrot (én ízlésünknek megfelelő édesítőszert) adunk hozzá

3 doboz ananászbefőtt levét hozzáadjuk, s közben az ananászokat is felaprózzuk, s ezt is hozzáadjuk. 
Felöntjük 2 liter házi paradicsom lével. 

A recept 2 evőkanál Garamasala őrleményt ír. Ennek hiányában én: 

1 teáskanál szemes fekete borsot,
1 teáskanál őrölt fahéjat, 
1 teáskanál egész szegfűszeget,
1 teáskanál egész koriandert adtam hozzá. 

Amikor összefort, akkor még 1,5 dl almaecetet adtam hozzá és kóstolgattam, de nem kellett pótolni semmit! 

Összefőztem az egészet (fűszerek hozzáadása után kb 5 percig) és 2 csomag 2:1-ben dzsemfixet adtam hozzá.
3 perc forralás után üvegekbe szedtem és száraz dunszt következett 3 napon át, vagy addig, amíg ki nem hűl. (nekem 3 nap volt) 

Megjegyzés: 
A recept, sűrítésre: 2 evőkanál étkezési keményítőt ír, amit hideg vízzel elkeverünk és úgy adjuk a masszához. (Én a dzsefixet választottam) 





Ebből a mennyiségből 17 db fél literes üveget tudtam megtölteni. 17-szer fogunk isteni finom köretet fogyasztani húsok mellé :) 


Párhuzamban készült még Pizza krém, de erről egy másik posztot fogok feltenni, mert megérdemli. 


S akkor néhány fázis fotó az elkészítés menetéről:
Vöröshagyma apró kockára vágva kevés zsíradékon dinsztelődik




Sárgarépa juliennre szeletelve, hozzáadva a hagymához, dinsztelődnek.



A kápia paprika kockára vágra. Ugyan ilyenre a fehér paprika is, csak azt nem fotóztam.


Itt már minden darabos hozzávaló, a babérlevéllel dinsztelődik.




dinsztelés után kellő képpen összeestek, jöhet rá a paradicsom és a többi fűszerek.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése